Svéd fahéjas gumócska
Ha édességre vágysz és isteni sütit szeretnél enni, akkor a svéd fahéjas gumócskát mindenképp próbáld ki! :)
(sokan svéd fahéjas csigának hívják, de szerintem jobban hasonlít egy növénygumóra :)
Az első norvég utazásom alatt át kellett szállnom Osloba egy másik repülőgépre, hogy eljussak Stavangerbe. Maradt néhány órám a leszállás után a következő járatig, így gondoltam nézelődök egyet. Jól döntöttem.
Az egyik pékségnél megálltam és megláttam a Kanelbullart, a svéd fahéjas csigát. Életemben nem ettem ilyen finom péksüteményt. Úgy gondoltam Neked is muszáj megkóstolnod, ezért hoztam is egy receptet:
Van egy dolog amit fontos megjegyezned: mindenki máshogy készíti. Ahány ember, annyi szokás, annyi féle íz, tehát ne lepődj meg, ha az egyik barátod teljesen másképp készíti el. Bár szerintem bárki készíti is el, az íze nagyon hasonló lesz a Tiédhez.
RECEPT
(scandikitchen.co.uk oldal receptjéből és sok olvasás után más receptekből alkottam egy receptet :)
A tésztához:
50 g friss élesztő (vagy 26 g aktív száraz élesztő granulátum)
500 ml tej, amit 36–37°C-ra (97–99°F) felmelegítünk - ne legyen melegebb, mivel a túl meleg tejben elpusztulnak az élesztőgombák, és nem fut fel az élesztő.
150 g vaj - felolvasztjuk és kissé lehűtjük
80 g porcukor/kristálycukor
900- 1000 g erős fehér liszt (magas a fehérjetartalma, kb. 13 %)
3 nagy teáskanálnyi őrült kardamom
1 tk só
1 tojás (felverni)
A töltelékhez:
200 g puha vaj
1 tk sima liszt
3 ek őrült fahéj
1/2 tk őrölt kardamom
100 g porcukor
100 g lágy barnacukor
1 tojás a kenéshez
jégcukor a díszítéshez
melasz vagy datolyaszirup (mindegyikből 100 ml)
Elkészítés
Tészta
- Keverd össze az töltelékhez szükséges összes hozzávalót és tedd félre.
- Ha friss élesztőt használsz: melegítsd fel a tejet (36-37 fok, ne legyen meleg!) add hozzá a tejet, keverd el, majd add hozzá az élesztőt. Hagyd hogy felfusson.
- Ha aktív száraz élesztőt használsz: melegítsd fel a tejet, majd öntsd bele egy tálba, szórd bele az élesztőt és keverd össze. Fedd le fóliával (folpack) és hagyd meleg helyen kb. 15 percig, hogy kis buborékok keletkezzenek a keverék tetején. Ha hagytad állni 15 percig, majd a masszát öntsd bele a dagasztógép (forgóvillás) táljába.
- Indítsd be a gépet majd öntsd a tálba a kihűlt, olvasztott vajat. Kb. 1 percig hagyd hogy az élesztős masszával összeérjen, majd add hozzá a cukrot és keverd kb. egy percig. (Ha nincs dagasztógéped, keverd el kanállal)
- Egy másik tálba mérj ki kb. 800 g lisztet, add hozzá a kardamomot, sót és keverd össze.
- Apránként add hozzá a lisztet és a fűszereket a tejes, élesztős keverékhez.
- Add hozzá a felvert tojást.
- Gyúrd a masszát kb. 5 percig.
- Előfordulhat, hogy még szükséged van egy kevés lisztre - jó ha a tészta kissé ragadós, de nem annyira hogy amikor megérinted hozzáragad az ujjadhoz. Azt javaslom, ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a tészta száraz lesz. Először adj hozzá egy keveset, majd ha túl kevés, apránként adj hozzá még annyit amennyit szükséges. A tészta akkor jó, ha már nem ragad oda a tál oldalára.
- Miután összekeverted hagyd a tésztát a tálban és fedd le fóliával. Hagyd kelni kb. 30 percig ameddig a duplájára nő (Tipp: tegyél rá pár konyharuhát hogy meleg helyen legyen a tészta, így gyorsabban kel. Lehetséges, hogy nem elég a tésztának 30 perc, akkor hagyd még kelni.)
- Míg megkel a tészta: Meghintünk egy gyúródeszkát/asztalt liszttel.
- Ha megkelt a tészta rátesszük a lisztes felületre, megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét, kézzel összegyúrjuk. Formáld a kezeddel kerekre.
- Vágd a tésztát 2 egyenlő részre.
- A részeket nyújtsd 40x50 cm-es téglalap alakúra.
- Spatula segítségével egyengesd el a tölteléket a mindkét kinyújtott tészta részen(vékony rétegben).
Feltekerés
- Fogd meg a tésztát hosszabbik oldalánál és hajtsd rá a másik oldalra.
- Sodrófával sodort még a kicsit minden irányba (hagyd meg a téglalap alakot. Kicsit még nyújtsd, de maradjon meg a téglalap alak.)
- Pizzavágóval vágd fel a tésztát vízszintesen 15-16 csíkra (2 cm széles). A csíkoket egyenként tekerd fel az ujjadra és csinálj belőle gumót.
- Ezután tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, fedd le és keleszd még 20 percig. Tedd ugyanezt a tészta maradék részével.
- Ha letelt a 20 perc, kend meg a gumók tetején a felvert tojással.
Sütés
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- Süsd a feltekert gumókat aranybarnára (kb. 7-9 perc. Tipp: figyelj, mert nagyon könnyen megégnek. Egyes sütőkben a svéd fahéjas csiga 180 °C-on, légkeveréses módban, 8 perc alatt megsül. )
- Míg sülnek a kis gumócskák, melegítsünk fel a melasz- és datolyaszirupot amíg meleg és folyékony nem lesz. (Ha nem tudsz melasz szirupot beszerezni, használj csak datolyaszirupot.)
- Ha megsültek a kis gumócskák, azonnal kend meg ezzel a melaszos, datolyás felmelegített sziruppal és szórj rájuk jégcukrot (ha nem tudsz beszerezni, jó lesz apróra vágott mogyoró is).
- Fedd le a gumócskákat nedves konyharuhával és hagyd rajtuk 5 percig (a nedves konyharuha megakadályozza, hogy a kész sütemények kiszáradjanak).
- Kész :) Már fogyaszthatod is!
Tippek:
- A sütemény elkészítéséhez a legfontosabb tanácsom az, hogy tegyél bele elegendő kardamomot és fahéjat.
- Fogyaszd kávé mellé, úgy a legfinomabb!
- Le is fagyaszthatod a csigákat. Szerintem ez nagyon szuper tud lenni, főleg akkor ha átugranak hozzád a barátaid és nincs semmi otthon. Csak kiveszed a fagyasztóból az előre elkészített gumócskákat. 20 perc alatt kiolvasztod őket és mehet is egy kicsit a sütőbe, hogy jó meleg legyen.
Jó étvágyat!
Szeretettel:
Petra
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.